Paardencoaching Apeldoorn

Praktijk Tranceforma in Apeldoorn is gespecialiseerd in het geven van paardencoaching, een relatief nieuwe methode die in training, coaching en therapie kan worden gebruikt als hulpmiddel voor mensen. Bij paardencoaching wordt er, zoals het woord al aangeeft, het instinct van het paard gebruikt om de mens inzicht in zichzelf te geven, “coachen”. Een paard is namelijk van nature een vluchtdier die in een kudde leeft en juist deze aspecten kunnen heel goed van pas komen om inzicht te verkrijgen in het geestelijk welzijn van de mens.

Bij de paardencoaching bij Praktijk Tranceforma in Apeldoorn leer je te kijken door de spiegel van het paard en het wordt in de volksmond ook wel onterecht benoemd als “paarden fluisteren”. Deze term gebruik ik dan ook niet: ik doe namelijk niets met het paard, maar het natuurlijk gedrag van het paard wordt gebruikt om voor de mens een “spiegel” te zijn. Er wordt tijdens de training niet gereden op de paarden, maar enkel en alleen gewerkt vanaf de grond. De feedback die de paarden geven door middel van non-verbale communicatie wordt door de paardencoach vertaald.

Hoe werkt paardencoaching in Apeldoorn?

Een paard is van oorsprong een vluchtdier en is eigenlijk continue bezig om zijn of haar omgeving in de gaten te houden en te screenen. Hierbij wordt er vooral gecontroleerd of er roofdieren in de buurt zijn en als dit het geval is, is het natuurlijk belangrijk om te weten of zij honger hebben of niet. Paarden hebben hierdoor het vermogen ontwikkeld om met hun sterke zintuigen op afstand aan te voelen wat er in het roofdier omgaat en of er serieus gevaar dreigt voor het paard en de rest van de kudde. Op basis van de informatie die het paard binnenkrijgt via de zintuigen gaan ze handelen en blijven ze grazen of gaan ze vluchten. Omdat paarden kuddedieren zijn, zijn ze afhankelijk van kuddegenoten en daarom is het belangrijk dat ze kunnen inschatten hoe sterk of zwak een nieuw lid van de kudde is. Factoren als kracht, gezondheid en vluchtgedrag worden meegenomen in het besluit van de paarden om te kijken of het nieuwe lid zich goed aan kan passen aan de groep.

Paardencoaching in Apeldoorn is een bijzonder effectieve manier van coaching bij ziekte, traumaverwerking, PTSS, loopbaanvragen en ontwikkeling. 

Paarden maken geen onderscheid tussen mensen en andere paarden en zullen daarom op non-verbale manier door houding, gedrag en uitstraling reageren op ons. Paarden hebben het vermogen om bij ons te kunnen ontdekken waar spanningen en belemmeringen in het lichaam zitten, die ze vervolgens laten zien in hun reacties. De paardencoach zorgt er voor dat deze reacties weer worden vertaald naar mensen om zo inzicht te verkrijgen in het feit waar de spanningen zich in ons lichaam bevinden en hoe dat gelinkt is naar emoties en gedachten.

Het is heel bijzonder om te zien hoe een paard zo snel oppikt wat er eigenlijk met ons aan de hand is. De paardencoaching in Apeldoorn heeft een aantal belangrijke resultaten. Ten eerste wordt ervoor gezorgd dat de rationele denkprocessen even worden stilgezet, omdat je met een loslopend paard in een zandbak staat, ook wel “de bak” genoemd. Het belangrijkste effect van de paardencoaching bij Praktijk Tranceforma in Apeldoorn is het fenomeen dat het paard de spanning van je overneemt en reageert op het gevoel en uitstraling die hij van je waarneemt. Mensen zijn erg goed in het onderdrukken van gevoelens door constant te blijven denken, maar dit betekent niet dat het gevoel weg is. Een paard is heel goed in staat om dit gevoel op te merken en ziet dit als het ware als een soort belemmering in het menselijk lichaam. Samen met de paardencoach in Apeldoorn ga je meer bewustwording creëren op voor jou belangrijke situaties of thema’s in je leven, waardoor de verbinding tussen gevoelens en gedachten worden hersteld.

Meer weten over paardencoaching in Apeldoorn?

Paardencoaching in Apeldoorn bij Praktijk Tranceforma is praktisch en concreet. Mensen kunnen de reacties van het paard al snel vertalen naar thema’s die spelen in hun leven. Paardencoaching in Apeldoorn kan worden ingezet bij ziekte, traumaverwerking, PTSS, loopbaanvragen, persoonlijke ontwikkeling en teamcoaching.

Wil jij meer informatie, overleggen over de mogelijkheden van paardencoaching of wil je je opgeven voor een coaching sessie? Neem contact met mij op middels de gegevens op de contactpagina. Ik beantwoord jouw vragen over paardencoaching in Apeldoorn graag.