Praktijk Tranceforma: overgangsklachten

Opvliegers en (zelf-)hypnose

Uit onderzoek is gebleken dat hypnose zeer effectief werkt bij opvliegers. Opvliegers komen vaak voor en kunnen zeer vervelend zijn. Gelukkig is er wat aan te doen met (zelf-)hypnose.

Onderzoek van het National Center for Complementary and Alternative Medicine laat zien dat je opvliegers aan kan pakken met hypnotherapie en hypnose. Goed nieuws want 80% van de vrouwen die in de overgang komt krijgt te maken met opvliegers.

Opvliegers hebben vooral te maken met de hormonen oestrogeen en progesteron. Zolang er nog een eisprong is, worden deze hormonen nog genoeg aangemaakt. Naarmate vrouwen ouder worden, neemt de voorraad eicellen en hierdoor wordt gaandeweg ook minder oestrogeen en progesteron aangemaakt.

In de hersenstam bevindt zich een thermostaat die jouw lichaamstemperatuur nauwkeurig in de gaten houdt. Deze thermostaat staat ook onder invloed van oestrogenen. Door een daling van oestrogenen in het bloed, reageert die thermostaat alsof er sprake is van een te hoge lichaamstemperatuur.

Het lichaam reageert daarop en wil die warmte kwijt raken. Om die warmte kwijt te raken ga je meer zweten. Dit proces noem je ook wel een opvlieger.

Je kan die opvlieger natuurlijk te lijf gaan met medicijnen maar nu dus ook met hypnose blijkt uit een onderzoek bij vrouwen met opvliegers. De vrouwen die onder hypnose werden gebracht, kregen vijf wekelijkse sessies. Tijdens de hypnose kregen zij suggesties om mentale beelden te maken van koelte, een veilige plek en ontspanning.

Daarnaast kregen ze een geluidsopname die ze dagelijks moesten afluisteren. Ook een andere groep nam deel aan vijf sessies, maar dan over hoe je ‘anders moet denken’ en kreeg een geluidsopname met informatie over opvliegers.

Alle vrouwen hielden een dagboek bij over hun opvliegers. Daarnaast maakten ze gebruik van een apparaatje dat de frequentie en ernst van de opvliegers opnam.

Na twaalf weken rapporteerden de vrouwen uit de hypnosegroep 75 procent minder opvliegers,terwijl in de andere groep dit 13 procent was. Ook de ernst van de opvliegers was beduidend minder in de hypnosegroep.

Waarom hypnose de opvliegers vermindert, is niet duidelijk. De onderzoekers van de Indiana University en de University of Texas denken dat de hypnose het functioneren van het parasympatische zenuwstelsel verbetert. Dit deel van het zenuwstelstel wordt ook wel het ‘rust en verwerk’– systeem genoemd.

Het parasympatische zenuwstelsel vormt ook de rem voor de ‘vecht en vlucht’-reactie van het sympathische zenuwstelsel en die controleert weer de lichamelijke reacties tijdens de opvlieger als zweten en een verhoogde hartslag. (Bron – Nu.nl)

Aanmelden

Ben je benieuwd naar dit (zelf-)hypnose programma en wil je je hiervoor aanmelden, vul dan het contactformulier in. Ik nodig je dan uit voor een kennismakingsgesprek of intakegesprek.

Meer over mijn werkwijze en eventuele vergoeding door zorgverzekeraars vind je hier.