Wat is hypnotherapie

Ieder mens heeft wel eens, korte of langere, momenten van minder goed in zijn vel zitten. Soms weet je wel wat er anders moet in je leven, maar vind je het toch lastig je gedrag (blijvend) te veranderen. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat je wilt stoppen met roken, drinken of teveel eten. Misschien is het zo dat je verdriet over het verlies van iemand of iets, na langere tijd, nog aanvoelt alsof het gisteren is gebeurd. Je wilt wel graag verder met je leven, maar je ervaart geen plezier meer in wat je voelt en doet. Of wellicht ben je net van baan veranderd en kom je maar niet lekker in "the flow", of loop je juist vast in je huidige werk en wil je weer meer plezier beleven in je werkzaamheden. Ook kan het zijn dat je "alleen maar" een vaag gevoel van onvrede ervaart en niet goed weet wat er met je aan de hand is.

In al deze, en andere, gevallen is het zinvol om "het hoofd" even verlof te geven en "je gevoel en emoties" eens in de schijnwerpers te zetten. Op deze manier spoor je je innerlijke blokkades op, zodat de weg naar emotioneel en fysiek herstel wordt vrijgemaakt.

Wat is hypnose

In hypnotherapie krijgt de cliënt toegang tot zijn onderbewuste. Deze veranderde staat van zijn wordt hypnose of trance genoemd. Het is een natuurlijk fenomeen wat ieder van ons heeft. Het is dus geen speciaal trucje, maar een kwaliteit die wij mensen hebben. Iedereen kent namelijk wel het gevoel van wegdromen. Met je gedachten elders zijn en toch gewoon de dingen doen die je moet doen. We kennen het allemaal wanneer we een goed boek lezen. Iemand kan je naam roepen maar je hoort het niet, omdat je even helemaal in een andere wereld bent. De wereld van je fantasie. Juist deze verbeeldingskracht boren we aan in een hypnotherapie sessie om de klacht op te lossen of zodanig te veranderen dat het beter hanteerbaar wordt. 

Misverstanden over hypnose

Veel mensen denken dat mensen die in trance zijn ‘helemaal weg zijn’ of slapen. Dat is niet zo vreemd, want van buiten lijkt het inderdaad of iemand slaapt, maar van binnen is er juist sprake van verhoogde waakzaamheid. Een ander veel voorkomend misverstand is dat je geen controle meer zou hebben over je gevoel en je gedachten. Dat is niet zo, net zoals je in hypnose niet zomaar al je geheimen vertelt of dat je niet meer uit de trance zou kunnen komen. Allemaal misverstanden die vooral zijn ontstaan door het zien van theaterhypnose.

Hypnotherapie is psychotherapie

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie en daarmee een behandelmethode die onder de (complementaire) gezondheidszorg valt.

Hypnotherapeuten hebben minstens een vierjarige-HBO-opleiding gevolgd en daarnaast jaarlijkse bijscholingen en intervisiebijeenkomsten om als therapeut geregistreerd te blijven.

Ik ben registertherapeut en intervisiecoördinator van twee intervisiegroepen bij mijn beroepsvereniging de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH). Daarnaast sta ik als hypnotherapeut geregistreerd bij de overkoepelende organisatie Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ).

Hypnotherapie wordt in veel gevallen vergoed door de zorgverzekeraar.
Klik op vergoedingen voor een actueel overzicht van zorgwijzer.nl.

Mijn consulten worden ook (deels) vergoed door de meest zorgverzekeraars vanuit het aanvullende pakket. 

Informatie voor verwijzers: huisarts, specialist, ...

Bent u huisarts, specialist, bedrijfsarts of anderszins betrokken bij patiënten of cliënten, dan kunt u op deze pagina informatie over hypnotherapie downloaden.