Je relatie (nieuwe) betekenis geven

In mijn werk als (relatie-)therapeut in mijn eigen praktijk en als senior trainer/coach voor veteranen en partners heb ik diverse misverstanden in relaties zien ontstaan.

Als mensen al lang samen zijn in een liefdesrelatie gaan ze er soms te gemakkelijk vanuit dat ze de ander door en door kennen. Het komt dan nogal eens voor dat belangrijke zaken niet meer met elkaar worden besproken, want: "dat vertel ik niet, want hij/zij begrijpt dat toch niet".

Daarbij zijn pijnlijke ervaringen uit het verleden vaak nog lang niet vergeten en ook dat maakt dat er steeds minder met elkaar wordt gedeeld.

Het gevolg kan zijn dat we langs elkaar heen gaan leven, de ander "voor lief" nemen en niet meer echt naar hem/haar luisteren met ons hart.

Daarmee sluiten we ons af van wérkelijke verbinding met de ander...het klimaat voor zwaar weer is daarmee ontstaan.

Hart Communicatie: Emotionally Focused Therapy

Een mooie manier om communicatie tussen partners te herstellen en/of te versterken vind ik de methode "Emotionally Focused Therapy" van Sue Johnson. 

Partners leren weer vanuit het hart naar elkaar te luisteren, zodat de warme liefdevolle verbinding naar elkaar hersteld kan worden.

In deze methode staan de volgende uitgangspunten centraal:

  • het is een menselijke primaire behoefte om één of twee anderen in ons leven te hebben bij wie we ons onvoorwaardelijk geliefd en veilig voelen en van wie we op aan kunnen 
  • vanuit onzekerheid vervallen mensen in niet-helpende strategieën om met moeilijke emoties om te kunnen gaan, deze kunnen worden omgezet in helpende strategieën voor een liefdevollere relatie
  • hoe iemand met z'n eigen emoties in verbinding staat en omgaat wordt weerspiegeld in de relatie 
  • overtuigingen over jezelf en de ander zetten de relatie onder druk, door deze te bekijken en te herzien krijgt de relatie nieuwe kansen  

Training Hart Communicatie

In de training leer ik partners met een open blik en hart naar zichzelf en de relatie te kijken. Het is een mooie weg naar binnen en naar elkaar. 

Elke relatie loopt wel een deukje(s) op naar mate we langer bij elkaar zijn. Het is daarom goed om af en toe eens een "APK-keuring" los te laten op de relatie.

Het is dan ook niet zo dat alleen mensen in een relatiecrisis zich aanmelden voor deze training.

Eigenlijk zou het mooi zijn als iedereen deze relatievaardigheden in zijn "rugzakje" zou hebben, zodat er meer openheid, liefde en plezier kan zijn naar jezelf en de ander.

De training wordt gegeven aan ieder koppel afzonderlijk, dus niet in groepsverband.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden door gebruik te maken van het formulier op de pagina Trainingen.