16-02-16 Kiezen

Lastig? Niet lastig? Hangt er vanaf wanneer, hoe en wat?

Ken je dat, dat je in je hart allang weet waar je goed aan doet, maar dat je toch de knoop maar niet doorhakt?

Dat je jezelf hoort zeggen op een vraag van de ander die de kern raakt: “Ik weet het niet” en dat je denkt “Ik weet het allang, maar ik durf niet”.

Dat laatste is volgens mij vaker aan de orde dan het niet weten.

Het is mijn eigen ervaring en ook die van mijn cliënten. Het is meestal niet dat we het “deep down” niet weten, maar we durven de stap niet te zetten, iets houdt ons tegen, op één of andere manier.

De vragen die we ons dan kunnen stellen zijn: waar ben ik bang voor, wat denk ik dat ik zal verliezen, wat houdt mij op deze weg waarvan ik “weet” dat het niet (meer) de mijne is?

Het gaat over staan voor je beslissing, de regie over je werk, privé, leven weer terugpakken waar je die misschien ergens onderweg bent verloren.

Is dat gemakkelijk? Hangt ervan af. Als je er van binnen volledig achterstaat: ”Ja”. Het innerlijk besluit is het allerbelangrijkst, de rest volgt bijna vanzelf. Het lijkt dan alsof alles opeens meewerkt. Oplossingen worden spontaan gevonden voor moeilijkheden die onoverkomelijk leken. Jung noemt dat ook wel “synchronicity” of “serendipity”.

Is dit een pleidooi om maar klakkeloos je gevoel te volgen? Nee, voor mij staan verstand en gevoel op een gedeelde 1e plaats. Het is de wisselwerking die maakt dat er uiteindelijk een voor jou goed besluit volgt. En ja, het is wel zo dat veelal uiteindelijk het hart de doorslag geeft.

Kies wat bij je past.

PS:

Hans Moolenburgh (arts, onorthodox denker, medisch onderzoeker en pionier) heeft daar een mooi interview over gegeven. Dit interview is op deze pagina te lezen.