Wetenschappelijk onderzoek

Hypnose bij pijnbestrijding

Wat als anesthesie geen optie is?

Professor Stewart Derbyshire van de Universiteit van Birmingham laat Michael Mosley – presentator bij de BBC – ervaren hoe hypnotherapie werkt bij pijnbestrijding. Dit gebeurt aan de hand van hoe pijn door hitte wordt ervaren: met en zonder hypnose.

Michael Mosley wordt in hypnose gebracht en als de hypnose voldoende diep is wordt een naald ingebracht. Ook is te zien wat er in de hersenen gebeurt bij pijn.

Medische hypnose: hypnose als lokale verdoving

Hypnose bij Anesthesie

Citroenen eten onder hypnose of kakelen zoals een kip, dat kennen we allemaal van de showhypnose. Maar met hypnose kan je veel meer doen dan mensen laten lachen. Anesthesiste Sabine Maes brengt al vijf jaar mensen vóór hun operatie in hypnose. “Ik gebruik het als alternatief voor een algemene verdoving. Het neemt de angst weg voor een ingreep en vermindert ook de pijn.”

Ik heb zin om te dansen!

Victor wordt geopereerd aan zijn pols. Uit schrik voor lokale verdoving gaat hij onder hypnose. Voor de operatie heeft hij met de anesthesiste afgesproken dat hij tijdens de hypnose naar het Burning Man festival wil terugkeren.

Niet alleen in de operatiekamer, maar ook bij bevallingen, chronische buikpijn en slaapproblemen wordt medische hypnose gebruikt.

Een overzicht van de mogelijkheden van hypnose werd op donderdag 30 april 2015 uitgezonden door de Belgische Televisie Één BE.