NLP: dr. Richard Bandler

Richard Bandler is een Amerikaanse schrijver en onderzoeker die samen met John Grinder de therapievorm Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) ontwikkelde.

Hij begon zijn studie met wiskunde behaalde uiteindelijk zijn bachelors graad filosofie en psychologie (1973) aan de Universiteit van Californië, Santa Cruz (UCSC) en zijn master (1975) in psychologie aan het Lone Mountain College in San Francisco.

In 1972 werd hij uitgenodigd door Bob Spitzer, eigenaar van Science and Behavior Books, mee te helpen het boek The Gestalt Approach van de grondlegger van de gestalt therapie, Fritz Perls, te bewerken.

Ook woonde hij trainingen bij van Virginia Satir, een befaamde gezinstherapeute. Hierbij leerde hij de professor in de linguïstiek John Grinder kennen, die hem begeleidde bij het geven van workshops gestalt therapie aan de UCSC.

Bandler en Grinder kozen mensen uit als model die in hun vakgebied een voorbeeld waren, om uit te vinden wat zij anders deden dan anderen. Deze methode noemde hij modelleren.

Tot de gemodelleerde personen behoorden:

Fritz Perls: hij was een paar jaar ervoor overleden en daardoor gebeurde dat onder andere op basis van filmmateriaal.

Virginia Satir: een befaamde gezinstherapeut bij wie hij trainingen volgde.

Gregory Bateson: een bekende antropoloog.

Milton H. Erickson: befaamd hypnotherapeut en psychiater.

Moshe Feldenkrais: fysicus en neurofysioloog.

Linus Pauling: scheikundige.

Later modelleerde hij op reizen naar India, Afrika en Mexico ook yogi's en sjamanen en ontwikkelde verdere ontwikkelingsmodellen zoals Design Human Engineering, Shamanistic Engineering en Neuro Hypnotic Repatterning.

In 2009 heb ik een zevendaagse training van dr. Richard Bandler gevolgd om mij verder te ontwikkelen in NLP (zie verkort CV).