Hypnotherapie: Dave Elman

Dave Elman werd geboren onder de naam David Kopelman op 6 mei 1900 in Noord Dakota in de Verenigde Staten. Elman raakte al geïnteresseerd in hypnose toen hij acht jaar oud was. Zijn vader leed aan kanker en een kennis van de familie behandelde zijn vader met hypnose tegen de pijn, waardoor zijn vader in de laatste dagen van zijn leven nog met zijn kinderen kon spelen. Dit maakte een diepe indruk op Dave Elman. Hij was een man van vele talenten. In zijn jongere jaren werkte hij in de showbusiness als komiek en als hypnotiseur. Hij stopte echter snel met de hypnoseshows toen de ouders van het meisje op wie hij verliefd was haar verboden om met hem om te gaan vanwege de ‘duistere krachten’ die hypnose met zich mee zou brengen.

Elman was eveneens een begenadigd musicus en speelde saxofoon en viool. Zijn muziek werd gespeeld door grote namen als Louis Armstrong en W.C. Handy. In de jaren ‘20 werkte hij voornamelijk voor de radio en veranderde hij zijn naam naar Dave Elman. Hij maakte de stap naar hypnotherapie toen een show werd afgelast en Elman een oplossing bood door een spontane hypnoseshow te houden. Artsen in het publiek vroegen hem om hen te leren wat ze hadden gezien. Deze artsen werkten al met hypnose, maar konden de snelheid en efficiëntie van Elman niet reproduceren.

Vanaf dat moment begon hij hypnosetraining te geven aan artsen en tandartsen. Niet alleen wilde men de snelle inductiemethode leren, maar men had ook behoefte aan betrouwbare technieken zoals regressie, methoden om angsten, fobieën en allergieën aan te pakken, operaties uit te voeren met behulp van hypnotische anesthesie en vele andere onderwerpen. Dave Elman bleef actief lesgeven gedurende 6-7 dagen per week, tot het moment dat hij een hartaanval kreeg in 1962. Opmerkelijke prestaties volgden; een open hartoperatie die door een van de door Dave Elman opgeleide artsen werd uitgevoerd met alleen hypnose als anesthesie, de eerste geboorte van een baby met behulp van hypnose-anesthesie en nog vele andere medische procedures.

Dave Elman heeft talloze technieken beschreven die het verdienen om ingezet te worden in een moderne context. In het boek ‘Hypnotherapie’ beschrijft hij het geval van een psychiater die zijn hulp inroept vanwege medisch onverklaarbare buikpijn. Deze pijn was ontstaan na een operatie aan de galblaas van een patiënt en medisch gezien was deze operatie perfect verlopen. In hypnose kon zij woordelijk reproduceren wat de artsen tijdens de operatie hadden gezegd. Daaruit kwam naar voren dat haar onderbewustzijn een van de zinnen (“kijk naar die galblaas, ze zal nooit meer dezelfde zijn na dit”) verkeerd had geïnterpreteerd. Deze misvatting van haar onderbewustzijn was eenvoudig te corrigeren en na de hypnose verdween de pijn onmiddellijk. Elman liet door artsen testen of zij deze bevinding konden reproduceren en kreeg voldoende ondersteuning voor het feit dat het onderbewustzijn tijdens operaties alles kan opnemen. Dat betekent dat tijdens een operatie niet alleen zorgvuldig gesproken dient te worden, maar de stelling dat positieve suggesties invloed kunnen hebben op een snelle genezing verdient serieus onderzoek.

Dave Elman heeft de hypnotherapie verrijkt met een geheel eigen, directe stijl van werken. Hij overleed op 5 december 1967. Zijn nalatenschap wordt voortgezet door zijn zoon kolonel H. Larry Elman.

Opgeleid in de werkwijze van dr. Dave Elman

Ook in de directe hypnose van dr. Dave Elman ben ik geschoold. Het certificaat is te zien op deze pagina.