Emotional Freedom Techniques (EFT)

Deze techniek is ontwikkeld door Gary Craig en valt onder de energiepsychologie. Het wordt toegepast om o.a. trauma’s, fobieën, lichamelijk of psychosomatische klachten (hoofdpijn, migraine, rugpijn,) en verslavingen te behandelen. Het doel van de techniek is desensitisatie: de emotionele lading van herinneringen en lichamelijke pijnen neutraliseren.

Door het kloppen op punten van je hoofd, bovenlichaam en handen laat je je emoties weer vrij door het lichaam stromen. Blokkades worden opgeheven, weggespoeld als het ware.

Daadwerkelijke verandering in de hersenen vindt plaats, zoals te zien is op de hersenscans op deze pagina tijdens een angstbehandeling.

In EFT wordt elk probleem aangepakt door het te scheiden in specifieke herinneringen en deze weer onder te verdelen in aspecten. Aspecten zijn alle delen of details van een probleem.

Dit kunnen symptomen zijn, lichamelijke sensaties, alle zintuiglijke waarnemingen, emoties en gevoelens, triggers, maar ook oordelen. Alle aspecten worden apart behandeld met kloprondes.

Tijdens de therapie zal de cliënt zich ontspannen, wat gepaard kan gaan met lichamelijke sensaties als gapen. De negatieve emoties en lichamelijke pijn worden losgelaten. 

Het is een vorm van acupressuur die iedereen gemakkelijk kan leren. Ik zet het in als op zichzelf staande therapie bij allerlei lichamelijke klachten en emotionele problemen, maar ook als ondersteuning bij bijvoorbeeld EMDR.